El celler cooperatiu de Cabestany

Publié le 14 Mai 2015

El celler cooperatiu de Cabestany

Projet fédératif : Descobrir Cabestany

CABESTANY

 

El celler cooperatiu

 

 

 

 

Un celler cooperatiu al centre de Cabestany, això sembla una cosa normal en un païs de tantes vinyes !

Malgrat tot, aquesta Cabestanyenca ( és el nom inicial del celler ) fou l’ultim des cellers construits al nostre departament.

Es va fer a l’iniciativa d’un grup molt petitet però animat, d’un “grapat” de vinyaters i amics (entre ells el senyor Castillo, el corretger Vidal I l’Honoré Serre ) i va ser edificat l’any 1949 per l’empresa Ferrer de Sant Pau de Fenollet ; la seua inauguració és va fer el 31 d’octubre de 1950.

A l’inici doncs, pocs volontaris però fou un gran exit i molt poc després van ser 138 cooperadors, fins 265 en l’any 1975 ! Va ser el màxim …

Avui després anys de moltes dificultats i moments de gran crisi són 52 cooperadors i només una quinzena d’entre ells poden viure del treball vinícola.

Altres pobles a l’entorn ( Alenya, Vilenova de la Raó, Elna i Sant Nazari ) són agrupats en aquest cooperatiu ara anomenat CAVES amb una producció annual de 13500 hl.

A nivell comercial la societat “Terres Romanes” s’encarrega de la venda dels vins ( Muscat, Ribesaltes, Côtes del Rosselló, Vins de pays cépages ) directament al celler o també als supermercats locals.

 

Encara avui el celler plantejat al mig del poble és el símbol d’una activitat vinyatera antiga que poc a poc s’aflueix però que fa part en totalitat de la nostra història .

 

 

Joan Astruc

Nicole Pey Deixona

 

Rédigé par Nicole et

Publié dans #Descobrir Cabestany

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article